Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the redux-framework domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/solarlin/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/solarlin/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the narrative domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/solarlin/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Saha tipi GES – Solarlink

Saha tipi GES

Saha tipi güneş enerjisi santrali nedir?

Açık arazide, belirli teknik uygulamalarla tesis edilen GES lerdir. Bu tür Güneş Enerjisi Santrallerini genellikle; enerji üretim lisansı almış yatırımcılar, tarımsal sulama amaçlı tesisi olan kullanıcılar ve çatısı uygun olmayan aynı dağıtım bölgesinde yer alan sahaya sahip işletme sahipleri tercih etmektedirler.

Saha tipi güneş enerjisi santrali kurmak için ön şartlar nelerdir?

Kanun ve yönetmelikler gereği saha tipi GES tesis edilmesinde ilk şart, tercih edilen sahanın tarım dışı arazi vasfında olmasıdır. ( DSİ tarafından işletilen ve sulama amaçlı kurulması planlanan tesisler de bu şart aranmaz).
İlgili işletmenin elektrik aboneliğinin olması gereklidir. Kurulacak GES in gücü, bu aboneliğin sözleşme gücüne bağlı olarak ilgili yönetmelik ve kanunlarca belirlenmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saha tipi güneş enerjisi santralı kurmanın avantajları nelerdir?

Enerji tüketen bir işletme/kurum, kullanmış olduğu bu enerji karşılığında bir elektrik faturası ödemektedirler. Ödenen bu bedel o işletmenin bir aylık (ortalama süre) enerji sarfiyatının (kWh), EPDK tarafından belirlenen ve her abone grubuna (tarifeler) göre değişiklik gösteren birim fiyatla çarpılması ile hesaplanmaktadır. Ayrıca bu bedele, KDV, elektrik tüketim vergisi ve dağıtım bedeli eklenmektedir.

Alınan enerji karşılığında ödenen tutar her ne olursa olsun işletme için demirbaş olmamakta, her ay enerji karşılığında ödeme yapılmaktadır.
GES kurulan bir tesiste ise; her ay ödenen bu faturanın; (ister kredilendirme ister öz sermaye ile olsun) GES yatırımı için verildiğini düşünür isek, (abone grubu-kredi miktarı ve fizibilite çalışmaları göz önüne alınmadan- ortalama değerlerle) 3-5 yıllık bir ödeme sonucunda tesis kurulum maliyetleri karşılanmış olacaktır. Bu aşamada önemli olan, kullanıcının tüketim yapısına göre finans açısından en verimli tesisin projelendirilmesidir.

Özetle; bu işletme her ay sadece enerji bedeli için ayırdığı bütçesini, GES kurulumuna ayırarak, 3-5 yıl sonra, elektrik faturası ödemeyecek ve kurulu bir tesisi olacaktır. Ayrıca işletme, ihtiyacından fazla ürettiği enerjiyi de satılabilmektedir.
Fen kuralları çerçevesinde uygulama yapan firmalar ve sektörde kendini kanıtlamış marka malzemeler kullanılması durumunda, kurulacak sistemlerin ömrü en az 25 yıl olmaktadır.

Özellikle tarımsal sulama amaçlı tesislerin enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve fazla ürettikleri enerjiyi satabilmeleri ile Saha (arazi) tipi GES santralleri büyük avantajlar sağlamaktadır. Tarımsal sulamada; tarımı yapılan tarımsal ürünün özelliğine göre yılda 3-7 ay aralığında sulama ihtiyacı doğmaktadır. Bu sebeple enerji kullanılmayan aylarda üretimin nerdeyse tamamı yönetmelikler uyarınca satılabilmekte ve çiftçinin yükünü oldukça hafifletmektedir.
Yine son dönemlerde; çıkarılan ve hazırlıkları yapılan bazı kanun ve yönetmelikler, çiftçilerin GES kurmasının avantajlarını oldukça arttırmaktadır. Bu hususta uzun vadeli krediler, hibe ve destekler ve benzeri birçok fayda çiftçilere sunulmuş ve sunulmaktadır.

Özellikle tarımsal sulama amaçlı tesislerin enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve fazla ürettikleri enerjiyi satabilmeleri ile Saha (arazi) tipi GES santralleri büyük avantajlar sağlamaktadır.

Saha tipi güneş enerjisi santralı kurma yolunda adımlar nelerdır?

Saha Tipi GES yapmaya karar veren yatırımcı için; şeffaf, anlaşılır ve ölçülebilir bir fizibilite raporu hazırlanarak süreç başlatılır. Bu rapor yalnızca; kurulacak tesisin uygulanabilirliği ( enerji nakil hattına uzaklık, saha yapısı, tozlanma verileri, tüketim değerleri vb.) ve kurulması planlanan tesisin teknik özeliklerini içermez. Ayrıca, bağlı olarak finansal açıdan da en verimli tesis projelendirilir.
Fizibilite raporu neticesinde;
• Sistem tasarımı ön proje,
• Fiyatlandırma,
• Elektrik dağıtım kuruluşu başvuruları,
• İlgili merci ve resmi kurumlardan gerekli izinlerin alınması,
• Projelendirme / onay süreçleri,
• Tedarik ve kurulum,
• Kabul işlemleri,
• İşletme ve bakım.
İşlemleri başlatılır. Belirtilen bu adımların hızlı ve sağlıklı ilerlemesi için ekipler koordineli şekilde çalışırlar. Bazı iş kalemlerinin aynı anda ilerlemesi sağlanarak zamandan tasarruf sağlanır. Projelendirme-planlama ve saha operasyonları muhakkak işin ana kalemleridir. Ancak; resmi süreçler ve bu süreçlerin yönetimi, tüm işlemlerin başlaması ve bitişi için en önemli gerek şarttır. Bu sebeplerle proje-plan ve saha işlemleri için deneyimli ekipler gerekli olduğu kadar, bu tür resmi süreçlerin zamanında ve sağlıklı ilerlemesi için de doğru firmalarla hareket etmek önemlidir.